Οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη : και λίγο καθάρισμα στην οικια… (2011/08/17)

Οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη : και λίγο καθάρισμα στην οικια… (2011/08/17)

Μέρος της κατάστασης της κρίσης, όπου βρίσκονται η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος οφείλεται σε ορισμένες τράπεζες και σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους πελάτες ή τους ανέντιμους μετόχους τους.

Είδαμε ότι ο Ομπάμα το 2009  κατάφερε να αποκαλύπτουν  οι ελβετικές τράπεζες  το « τραπεζικό απορρήτο » για τους φορολογούμενους των ΗΠΑ   που φοροδιαφεύγουν. Άλλοι  ηγέτες, καθαιρούμενοι ή αμφισβητούμενοι, έχουν δει ξαφνικά τα αμφίβολα περιουσιακά τους στοιχεία να μπλοκάρονται ή να αποκαλύπτονται  …

Δεν είναι ανέφικτο, λοιπόν, να αποκαλύπτεται  το «τραπεζικό απόρρητο» για τους μεγάλους  ανέντιμους Έλληνες  φορολογούμενους  (ή να εμποδίζεται η φυγή κεφαλαίων). Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να ελέγξει αν καταβάλονται οι φόροι . Θα μπορούσε επίσης να ελέγξει την προέλευση των  κεφαλαίων. Τέλος, είναι  εξίσου απαραίτητο να εμποδίσει από σήμερα κιόλας τη φυγή κεφαλαίων που συνεχίζεται ακόμη  αυτή την περίοδο …

Η Ελλάδα δεν έχει ίσως την ισχύ των Ηνωμένων Πολιτείων, αλλά η Ευρώπη μπορεί να να  απαιτήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου από τις τράπεζες που θα υποστήριζαν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και  το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και αν δεν συνεργάζονται.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να το κάνει αυτό για κάθε ένα από τα μέλη της, και θα έπρεπει μάλιστα να το κάνει χωρίς να περιμένει άλλο.

Άλλωστε η Ευρώπη έχει σώσει τις τράπεζες και τους μετόχους τους πριν από λίγο καιρό, και τώρα πρέπει να « σώσει » την Ελλάδα ή άλλες χώρες. (Το είχαν σκεφτεί μακροπρόθεσμα τα κράτη, όταν έχουν επιλέξει να σώσουν  κάποιες πολύ άπληστες τράπεζες;)

Τέλος, είναι σαφές ότι η ηθική θα πρέπει να ξεκινήσει  δίνοντας το παράδειγμα, οικειοθελώς ή επιβάλοντάς το , και ότι οι πιο εύποροι απατεώνες  είναι εκείνοι που αργούν να το εκπληρώσουν . Ηθική και  ηθικό πάνε χέρι-χέρι με την οικονομία και το δημόσιο συμφέρον.

Με αυτά τα μέσα θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να ανακτήσει άμεσα και δίκαια  τα απαραίτητα εισοδήματα,  με τη μείωση των ιδιωτικοποιήσεων, που θα φανούν δυστυχώς, επικίνδυνες μακροπρόθεσμα.

Μ. Σ. Ρ.